Sergi;"Sürdürülebilir Mimarlık ve Restorasyon"

Manşetler

Sergi;"Sürdürülebilir Mimarlık ve Restorasyon"

•  29 Mayıs 2019 Çarşamba

Yüksekokulumuzda 6-17 Mayıs tarihleri arasında "Sürdürülebilir Mimarlık ve Restorasyon" isimli sergi düzenlenmiştir.

Sergi hakkında Mimarlık ve Şehir Planlama bölümü Öğretim Elemanı Nihal TEKİN aşağıdaki bilgileri vermiştir;

Sürdürülebilirlik; çeşitlilik ve üretkenliğin devamlılığı sağlanırken, daimi olabilme yeteneğini korumak olarak tanımlanır.

Restorasyon ise; eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eseri gelecek kuşaklara aktarabilmek için, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılmasıdır.

Bu İki Kavram, Devamlılık Kelimesi Çatısı Altında Birleşmektedir. Mimari Restorasyon Programı 2018 – 2019 Yılı Bahar Döneminde Projelerimizi Tasarlarken Konseptimizi Sürdürülebilir Mimarlık ve Restorasyon Olarak Belirledik.

Yapı Bilgisi Dersinde Dönem Boyunca Ders Akışında Gördüğümüz Konuları, 3+1 ve 2+1 olan konut tasarımımıza yansıttık. Temel, Kolon, Kiriş, Döşeme ve Çatı Elemanlarını Maket Yaparak 3 boyutlu Olarak Gördük. Her Katta 2 Daire Olan ve 2 Ayrı Bloktan Oluşan konutlarımızın Vaziyet Planını Çıkardık. Yapı Yaklaşma Sınırına Dikkat Ederek Çevre Düzenlemesini Yaptık. Kentsel Donatı Elemanları İle Vaziyet Planı ve Peyzaj Düzenlemesi Yaptık. Öğrencilerimiz Sürdürülebilir Yapı ve Sürdürülebilir Çevre Kavramını Esas Alarak; 1/100 Ölçekte Kat Planları, Kesitler ve Görünüşler Çizdi.

Onarım Atölyesi Dersinin 2. Ayağı Olan Bahar Döneminde İse Sıra Köprü Caddesinin Yaklaşık 125 m Uzunluğundaki Bölümünü Çalıştık. Bu Alanı Seçme Sebebimiz İse İlçe İçerisindeki Konumudur. Sıra Köprü Caddesi, Zile ‘nin En Aktif, En Eski Caddesi Olan Cumhuriyet Caddesiyle Kesişmektedir. Okullar Bölgesi, Adliye, Maliye ve Kuzeyinde Atatürk Parkı İle Sonlanmaktadır. Ayrıca Cadde Üzerinde Bir de Kanal Bulunmaktadır. Cadde, Sahip Olduğu Özellikler Sebebiyle Zile Yerleşiminin Landmark ı Sayılabilir. Landmark Konsepti İle Yola Çıktık ve Bu Caddeyi Zile ‘nin Cazibe Merkezi Haline Getirmeyi Hedefledik. İlçenin Özelliklerini Gelecek Kuşaklara En Az Hasarla Aktarmak İçin Yöreye Uygun Tasarımlar ve Malzemeler Kullanmayı Tercih Ettik.

Öğrenci Grupları Belirlendi ve Alan Analiz Edildi. Korunaklı, Betonarme ve Yıkılmış Yapılar Tespit Edildi. Kat Yükseklikleri Belirlendi. Her Grup Bir Mimari Uslup Belirledi ve Tasarım  Kesit – Silüeti Çizdi. Son Olarak Sıra Geldi Alanımızdaki En Önemli Detaya : KANAL. Her Grup Kanala Farklı İşlevler Yükledi ( Su Üzerinde Teleferik,  Su Altı Müzesi, Açık Hava Sineması, Ticarethaneler…).

Doğu ve Batı Olmak Üzere İki Cephe İçin; 1/500 ve 1/200 Ölçekte Vaziyet Planları, 1/50 Ölçekte İse Analitik Rölöve Paftası, Mevcut Durum Paftası ve Tasarım Paftası, En – Boy     Kesit – Silüetler Çizildi.

Programımızın Mezuniyet Projesi Niteliğinde Olan Restorasyon Projesi Dersinde İse; Öğrencilerimiz Sit Alanı İçerisinde Bulunan Tarihi Bir Yapının Restorasyon Projesini Hazırladılar. İlk Önce Fotoğraflama Tekniği Kullanıldı ve Yapı Hakkında Bilgiler Toplandı. Yerinde Ölçüler Alınarak Rölöve Çalışması Oluşturuldu. Hasarlar ve Onarımın Nasıl Yapılacağı Tespit Edildi. Aslına Uygun Malzeme ve Form Seçildi. Restorasyon Projesinin Altlığı Olarak Sayılan Restitüsyon Projesi Hazırlandı ve Son Aşama Olan Restorasyon Projesi Ortaya Çıktı. Ayrıca; Yapının İlk ve Son Hali de Maket İle 3 Boyutlu Olarak da Hazırlandı. 1/500 Ölçek Vaziyet Planı, 1/50 Ölçekte İse Yerleşim Planı, Analitik Rölöve,  Ölçülü – Ölçüsüz Planlar, Kesitler, Görünüşler ve 1/20 Ölçekte Detaylar Çizildi.

Mimari Restorasyon Bölümü 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılını Başarı İle Tamamlamıştır. Emeği Geçen Herkese Sonsuz Teşekkür Eder Yeni Öğrencilerimizi Sabırsızlıkla Bekleriz.