"Yerinde Uygulama" Projesi

"Yerinde Uygulama" Projesi

•  20 Mayıs 2022 Cuma

Yüksekokulumuz tarafından uygulamaya geçirilen “Yerinde Uygulama” projesinin amacı, öğrenci-sanayi, öğrenci- özel sektör, öğrenci-özel uygulama alanlarında çalışmalar yürüterek öğrencilerin boş zamanlarında sektördeki firmalara veya uygulama alanlarına göndererek uygulama becerisi kazandırmaktadır.

Öğrencilerimizin haftanın belli günlerinde Çözüm Ortaklarımızın fiziki mekanlarında uygun departmanlara yönlendirilerek önce gözlem yapmaları, sistemlerini tanımaları, iş ilişkilerini ve iletişimlerini görmeleri, işin akışına ve süreçlerine dahil olmaları ve bir süre sonra katkı sağlamaları ve katılmaları teşvik edilerek bunun karşılıklı fayda ve verime dönmesi hedeflenmektedir. Mimari Restorasyon programı gibi uygulama bazlı bölümlerde öğrenciler, bölgemizde sayısı hayli fazla olan Restore edilmekte veya edilmiş olan tarihi cami, ev, kale, müze gibi uygulama alanlarında çalışmaların nasıl yapıldığını sahada öğrenecektir. Bu sayede öğrenciler bir taraftan eğitimleri sürerken diğer taraftan da pratikte deneyim kazanmakta, gerçek profesyonel iş dünyasını görmekte, eğitimleri süresince edindikleri yerinde uygulama deneyimi ile mezun olduklarında ne istediklerini bilerek kariyerlerini daha tutarlı bir şekilde oluşturabilmektedirler.

Yerinde uygulama boyunca aynı işletmede bulunan öğrenci, işletme açısından birinci derecede istihdam edilmeye aday olarak görülmektedir. Bunun sebebi ise öğrencinin yerinde uygulama süresi içinde firmayı tanıması, sistemini öğrenmesi ve iyi performans sergileyerek kendisine adapte olabilmesidir. İşletmeler bu sistemle kendi insan kaynakları politikaları doğrultusunda istedikleri nitelikte elemanları yetiştirebilme olanağı bulmaktadır. Bu seçeneğin öğrencilere ve dahası sektörlere en büyük avantajı ise öğrencinin üniversite sıralarında çalışıp çalışamayacağı sektörleri tanımasıdır. Böylelikle işletmelerin işçi devri azalmakta, öğrenci, yapabileceğine inandığı iş alanlarına yönelmektedir.

Zile Meslek Yüksekokulu, her program ve bölüm için bölgede sektörlerinde faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar ile çözüm ortaklığı ilişkisi yürütmektedir. Çözüm ortakları sayesinde öğrenciler üst düzey yöneticilerden ders ve seminer alma ve bu kuruluşlarda teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme imkanı bulmaktadır. Öğrencilerimiz aynı zamanda bu kuruluşlarda part-time ve full-time iş imkanı bulabilmekte, mezun olduktan sonra ise uygulamalı eğitim gördükleri kuruluşlarda istihdam olanağı elde etmektedirler.

Yerinde uygulama süresince öğrencilerin işletmelere herhangi bir maliyeti bulunmamaktadır.