Gıda Bölümü Öğrencileri Tarafından Organize Edilen "Geleneksel Zile Kahvaltısı" Yüksekokulumuz Toplantı Salonunda Gerçekleştirilmiştir.

Gıda Bölümü Öğrencileri Tarafından Organize Edilen "Geleneksel Zile Kahvaltısı" Yüksekokulumuz Toplantı Salonunda Gerçekleştirilmiştir.

  •  11 Ocak 2022 Salı
  •  195 Görüntüleme
  •  Yazdır

Ülkemiz, geleneksel gıda çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden biri olmasına rağmen, geleneksel gıdaları tanıtmayı ve pazarlamayı etkili bir şekilde başaramamaktadır. Yaşadığımız zaman diliminde teknolojinin getirdikleri ile birlikte gastronomi turizmi içerisinde önemli bir yeri olan geleneksel gıdaların birçoğu ya geri planda kalmış ya da unutulmaya yüz tutmuştur. Bu nedenle her coğrafi bölgenin kendi geleneksel ürünlerinin tanıtılmasına yardımcı olması ve bu konularda literatüre bilgi sağlaması gerekmektedir. Bu sayede kültürlerinin ülkeye ve dünyaya aktarılması ve gastronomi turizmin güçlenmesi söz konusu olacaktır. Gastronomi turizmi, bölgeye özgü yiyecek ve içeceklerin o bölgeye gelen turistlere çekicilik unsuru olarak sunulması ve turistlerin o yiyecek ve içeceklerle ilgili turistik deneyimlerini tanımlayan bir kavramdır. Destinasyonların tanıtımında büyük bir önemi bulunan ve yerel kültürün bir parçası haline gelmiş olan yöresel yemeklerin, turistlerin tatil bölgesi seçimlerinde etkin bir rol oynadığı yapılan araştırmalar neticesinde belirlenmiştir. Bu kapsamda yapmış olduğumuz etkinlikte ele alınan Tokat ilinin ve Zile ilçesinin bazı geleneksel gıdaların tanıtılması amaçlanmıştır.  Ayrıca İş ve sosyal yaşamda başarılı olmanın en temel şartlarından birisi içinde bulunduğu ortamda çevresindekilerle uyumlu olmaktır. Kaynaşma ve dayanışma ruhu içerisinde hareket edebilmek, nerede ve nasıl konuşup, nasıl davranacağını bilebilmek önemli özelliklerdendir. Bu özelliklerin kazanılmasında sosyal etkinliklerin önemi büyüktür. Öğrencilerimize sunulan bu etkinlikle onların birbiri ile kaynaşması ve sorumluluk bilinci sağlanması amaçlanmıştır.

Geleneksel Tokat Kahvaltısı etkinliği sayesinde farklı şehirlerden gelen öğrencilerimize Tokat’ın ve Zile’nin bazı geleneksel ürünleri tanıtılmıştır.  Etkinlik için ürünler Zile’nin yerel firmalarından ve Tokat ailelerinden temin edilmiştir. Kahvaltılık ürünlerinin yanında çeşitli geleneksel ürünlerde sunulmuştur. Yöresel ürün olarak; tatlı tarhana, zile leblebisi, bat, kuşburnu marmelatı, Zile pekmezi, köme, çemen, Tokat bez sucuk kullanılmıştır. Bunun yanında hamur işleri olarak; Tokat yağlısı, cevizli yoğurtmaç, haşhaşlı yoğurtmaç, zile simiti, haşhaşlı çörek, Tokat tandır ekmeği sunulmuştur. Birçok ürünün üretimi ise Zile Meslek Yüksekokulu Laboratuvarında bulunan mutfak da öğrenciler tarafından hazırlanmıştır.

Etkinlik ile öğrenciler arasında birlik ve beraberlik sağlanmış, farklı şehirlerden öğrencilere Tokat gastronomi kültürü bir nevi tanıtılmıştır. Öğrencilere etkinlik sonunda küçük bir müzik şöleni de sağlanmış, öğrencilerin geleneksel ürünlerle hafızalarına güzel bir gün bırakılmıştır. Etkinlikte tanıtılan ürünleri öğrencilerin kendi şehirlerinde insanlara anlatması, tanıtması ve yapması ile ilçemizin gastronomi turizmine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca öğrencilerin kazandıkları ekip ruhuyla iş hayatında daha başarılı olacakları düşünülmektedir.




Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Zile Meslek Yüksekokulu, Mümtaz Turgut Topbaş Kampüsü, Yunus Emre Mh.,Çekerek Cad., No:50, 60400, Zile/TOKAT Tasarım: Bilgi İşlem Daire Başkanlığı [Web Grubu], 2018© Tüm Hakları Saklıdır.