Yerinde Uygulama Projesi kapsamında Mimari Restorasyon Programı Öğrencileri Selçuklular Döneminden Kalma Ulu Cami'de Röleve Çalışmaları Yaptılar.

•  30 Aralık 2021 Perşembe

Yüksekokulumuz Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Mimari Restorasyon Programı hocalarından Öğr. Gör. Serpil SEYFİ öğrencileri ile birlikte ilk yapımı Selçuklular dönemine ait olup, Nasuh Paşa ismini Osmanlı Devrinde geçirdiği onarım sonrası alan Zile Ulu (Nasuh Paşa) Camini ders kapsamında ziyaret etmişlerdir.

Yüksekokolumuz tarafindan uygulanan "Yerinde Uygulama" projesi kapsamında yapılan Çalışmada, öğrencilere rölöve çalışmalarında gerçekleştirilen aşamaların gösterilmesi ve yerinde, uygulayarak öğretilmesi amaçlanmıştır.

Yapılan saha çalışması, rölöve çalışmaları için ölçü alma ve fotoğraf çekme şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Çalışma gereğince öğrencilere önce eserin tarihçesi anlatılmış devamında plan, mimari, süsleme özellikleri ile eserde kullanılan malzeme ve teknik özellikler de açıklanmıştır. Detaylı ölçüleri alınan eserin bilgisayar ortamında rölöve çizimlerinin yapılması öğrencilerden istenmiştir. Ayrıca öğrencilere, saha çalışması esnasında fotoğraf çekmenin önemi hatırlatılarak, öğrencilerin çalışmalarında eserin/eserlerin genel ve detay çekimlerinde nelere dikkate etmeleri gerektiği hususları da aktarılmıştır.

Zile Ulu Camiinde yapılan bu saha çalışmasının öğrencilerin uygulayarak kalıcı öğrenmelerine katkı sağlayacağı ön görülmektedir. Eserin yerinde incelenmesi yapıdaki sütrüktürel öğelerin somut bir şekilde görülmesini sağladığı gibi  kültürel miras bilincinin oluşturulmasına da önemli derecede katkı sağlayacağı açıktır.